Jag erkänner härmed ett beroende

Jag känner att det är dags att jag offentliggör mitt beroende.

Jag missbrukar dopamin.

Dopamin är en substans som till sin kemiska struktur liknar amfetamin. Med en viktig skillnad; dopamin är ingen drog, utan ett naturligt ämne som tillverkas i våra hjärnor. Det kallas även för “lyckohormonet”.

Denna substans behövs i en rad viktiga funktioner, bland annat för styrning av motorik, vakenhet, glädje, entusiasm, uppmärksamhet och motivation. Det ingår i hjärnans belöningssystem och ger en kick på samma sätt som droger, säger de som forskat i saken.

Dopamin kan utsöndras av en rad olika orsaker. När vi uppfyller något av våra basbehov, som att äta eller ha sex, belönar hjärnan oss med lite dopamin. Ämnet uppkommer också när vi klarat av en utmaning på jobbet, fyndat på rea, ätit choklad, motionerat, uppnått en målsättning mm. Som en följd känner vi tillfredsställelse och lycka.

Mitt beroende började redan som liten flicka.

Min mamma hade stor tilltro till mina talanger, oavsett vad det gällde. Bland annat tyckte hon att jag minsann hade förutsättningar att bli en skicklig pianist och tog mig enträget till pianolektioner vecka ut och vecka in. Trots det utvecklades jag aldrig till någon pianovirtuos.

Däremot blev jag en hejare på att springa.

Pianoklinkandet gav inte upphov till några som helst kickar hos mig, men att rusa omkring på sportplanen var det roligaste som fanns! Fysisk ansträngning ledde till en härlig dopaminupplevelse. Fast det visste jag ju inte då, jag kände bara glädje när jag sprang så fort eller hoppade så långt jag kunde.

Här lades grunden till mitt dopaminmissbruk.

Några decennier senare strävar jag fortfarande efter dagliga dopaminkickar.

De uppstår kontinuerligt under dagen till exempel av att prestera bra på jobbet eller njuta av eftermiddagskaffet, men framförallt genom att svettas på gymmet varje vardagsmorgon. När folk hör det brukar de utbrista “Oj, det skulle jag också vilja göra, men det skulle jag aldrig klara av”. Bullshit, brukar jag tänka då. Det klarar vem som helst av, bara man är tillräckligt motiverad! Nej, alltså inte motiverad, utan dopamintörstande.

På mentaltränarutbildningen har vi diskuterat motivation ingående. För mig har ordet “motivation” en väldigt negativ klang. Motivation kommer oftast på tal när någonting falerar, när den inte vill infinna sig fast hur man än försöker, och man har svårt att ta itu med saker eller misslyckas med att nå sina mål.

Varför motionerar vi inte fast vi vet att det är nyttigt för kroppen? Varför äter vi inte mindre fast vi vet att vi skulle må bra av att gå ner i vikt?

Jag hävdar att det inte är för att vi skulle sakna motivation. Jag hävdar att det är för att vi får mer dopaminkickar av någonting annat!

Någons hjärna producerar mer lyckohormon av att bemästra ett nytt pianostycke än av att slå rekord på löpbanan. En annans hjärna njuter mer av en halv chokladplatta än av en tallrik morotssallad. Då GÅR det bara inte att ersätta pianospelandet med en löprunda, eller att ersätta godiset med grönsaker. Hjärnan fixar inte det, även om vi skulle vara hur motiverade som helst!

Hjärnan utsöndrar denna glädjesubstans oavsett om det vi gör är nyttigt eller onyttigt. För att vi ska klara av att ändra ett beteende så måste vi få lika mycket - eller mer - dopamin av det nya beteendet. Forskare har dessutom kunnat påvisa, att högre halter av dopamin i hjärnan sporrar oss även under själva utförandet av uppgiften, det utsöndras alltså inte enbart när vi slutfört nånting.

Jag tycker att ordet “motivation” borde slopas helt och hållet!

Det finns ju faktiskt ord som beskriver ett motiverat tillstånd och som klingar mycket mer positivt, såsom sporrad, taggad, peppad... Härmed kommer jag att flitigt börja odla mitt språk med dessa ord istället!

Hög på dopamin under en löprunda i Las Vegas

Hög på dopamin under en löprunda i Las Vegas

PS. Dethär med kroppens belöningssystem och dopamin är ett mycket omfattande tema som forskarna lär sig mer om hela tiden. Substansen har inte enbart positiva följder, utan är en bidragande orsak till att vi kan bli beroende av spel, narkotika eller annat. Den är alltså en bra tjänare men dålig herre. Skriver senare mer om hur du kan använda ett ökat dopaminflöde till din fördel.

Det händer bra saker varje dag!

Den insikten har jag kommit till tack vare mitt nyårslöfte. Jag lovade att börja skriva upp bra, fina, roliga händelser i mitt liv på små lappar och samla dem i en burk. Och burken har faktiskt blivit berikad med en ny lapp nästan varje dag. Bra-saks-burken har dessutom haft en oväntad inverkan;

Jag har börjat reflektera över allt bra som händer mig här i livet!

Tidigare har fina händelser ofta gått obemärkta förbi. Kanske för att jag tagit dem för självklarheter? Men nu har jag fäst allt mer uppmärksamhet vid att det finns en massa bra som sker hela tiden! Ibland kan det vara frågan om små saker, såsom att få en överraskande, spontan och hjärtlig kram av sonen. Ibland är det lite större grejer, såsom att få gå på lunch med en kär gammal vän.

Jag har också blivit allt mer och mer medveten om dethär med att jag kan välja hur jag ser på saker och ting. Väljer jag att fästa min uppmärksamhet vid att det är svinkallt ute – eller vid att solen strålar från en klarblå himmel och naturen står i bästa vinterskrud? Väljer jag att tänka på att den italienska glassen med tiramisusmak är ohälsosam och gör mig fet – eller på att det är en stor njutning att dela denna gourmetupplevelse med familjen?

Den här helgen har jag blivit speciellt glad av att göra det fint hemma.

I takt med att julprydnaderna har åkt ner i källaren så har jag blivit allt mer biten av en jättestor inredningsfluga. Eller kanske är det en geting, för ett dylikt sting har jag sällan upplevt. Jag har farit fram som en virvelvind genom hemmet och ordnat, ändrat, ändrat tillbaka, slängt ut, dammat av gamla fynd som väntat i källaren men som nu hittat sina platser... Resten av familjen är måttligt förtjusta, för när inredningsstormen dragit förbi så kan de inte hitta saker och ting på sina invanda ställen längre…

Men tänk att bara en sån sak kan göra en riktigt riktigt glad – att hemmet har en stil som känns rätt, inredningen är i balans och färgerna är sköna för ögat och själen.

Idag skriver jag på min lapp: Fyndade en ny hallmöbel på rea och fräschade upp hemmet med härliga inredningsdetaljer.

En av helgens bra händelser: fyndade ett fint tallriksställ på loppis och det blev en ny inredningsdetalj

En av helgens bra händelser: fyndade ett fint tallriksställ på loppis och det blev en ny inredningsdetalj

Egentid eller egotid?

Vaknar av ett avlägset rop: ”Var är min Simpson-mössa??” Byter sida och burrar mig djupare in under duntäcket, i ett försök att utestänga alla ljud. Kan ändå inte låta bli att uppfatta hur familjens morgonrumba accelererar. Efter att de yrat fram och tillbaka en stund kommer äntligen det underbara ljudet som jag väntat på – ytterdörren slår igen. Jag håller andan. Ska någon ännu komma tillbaka och hojta “Jag glömde mobilen”..??

Men det förblir tyst. Jag insuper tystnaden med alla mina sinnen. Slappnar av och blir sakta alldeles lugn inombords. Kliver upp och går till köket. Märker att det är svinkallt ute, -25 grader. Tänder en brasa i köksspisen och gör i ordning en lyxfrukost. Njuter av min vaniljlatte och myser vid tanken att jag har en hel dag framför mig utan familjen.

Gissa om jag NJÖT när jag sakta sörplade i mig min morgonlatte ur denna vackra kopp!

Gissa om jag NJÖT när jag sakta sörplade i mig min morgonlatte ur denna vackra kopp!

En enda tanke ryms i min skalle: LJUVA EGENTID!

Egentid är ett flitigt debatterat ämne, speciellt bland småbarnsföräldrar. Vissa anser att egentid är överskattat. Jag har till och med hört sägas att den som har behov av ensamtid inte bör skaffa barn.

Det påståendet får mig att bli mycket konfunderad. Säg den som inte uppskattar en lungn stund för sig själv? OK, det behöver inte vara en hel dag såsom fallet är för mig idag. Ibland kan det räcka med att få dricka en (stor ;) kopp kaffe försjunken i sina egna tankar. Eller att ta en (grundlig ;) dusch i all ensamhet. Eller att gå ut en (milslång ;) sväng med bara hunden som sällskap.

När vår första son var bebis hade jag inte mycket egentid.

Han var ett kolikbarn och vi bodde utomlands utan möjlighet till avlastning av släkt och vänner. Tur nog så har jag en underbar man som hjälpte till så mycket han bara kunde. Förutom varannan söndag eftermiddag. Då satte han sig framför TV:n och var onåbar i två timmar, eftersom han var helt uppslukad av Formel 1.

Detta var en stor källa till frustration för mig. Jag tyckte att helgens bästa familjemystid gick förlorad och att han var egoistisk. Så där satt jag och var beklämd varannan söndag. Tills mitt analytiska sinnelag tog över och jag gick till botten med varför jag kände som jag kände.

För visst ska ju karl’n få se på Formel 1, när motorsport nu råkar vara hans stora intresse! Till slut kom jag på var skon klämde: han hade två timmar egentid, vilket kändes orättvist för mig! Så vi fixade två timmar ensamtid till mig också varannan söndag och vips! så var allting frid och fröjd.

Sedan dess har jag kommit att älska min egentid.

Jag älskar min familj ännu mer. Men ibland behöver Oraklet Mamma en paus från ”Mamma, när är maten klar, jag är jättehungrig?”, ”Mamma, vad blir hundra gånger hundra?”, Mamma, var är min mobil?”. Även orakel måste få ha små ostörda stunder här och där för att ladda batterierna och igen tålmodigt orka svara på den oändliga strömmen av frågor!

Behovet av egentid är helt klart högst individuellt. Extroverta personer klarar sig med lite, om alls någon, medan introverta personer behöver desto mer av den. I dagens sociala samhälle idealiseras en ständig social samvaro, om man inte umgås face-to-face så ska man göra det på nätet. Personer som gillar att även vara för sig själva anses lätt som asociala eller egoistiska.

Men vad anser du, kära läsare, vad är skillnaden på att vara egoistisk versus på att ta hand om sig själv och se till att man får ensamtid när man behöver det?

Ta en tupplur – och bli smalare, snyggare och gladare på köpet!

Mina barndoms julhelger firade jag alltid hos mormor och morfar. Det var lyckliga tider. Jättelyckliga. Bortsett från en sak...

Efter lunchen skulle alla “vila middag”, även barnen, varje dag. Det var en oerhört svår uppgift för en liten tös i bästa spring-i-benen-ålder. Jag led verkligen när jag låg där på den utdragbara soffan och följde med hur minuterna långsamt segade sig fram. Att sova mitt på dagen var i särklass det dummaste man kunde komma på, tyckte jag då!

Några år senare blev dagssömnen min bästa vän.

I ungdomen kretsade mitt liv kring idrott och under många års tid tränade jag två gånger per dag. Under ett landslagsläger ändrades min inställning till tupplurer för alltid. Jag minns inte vem den utomordentligt kloka föreläsaren på lägret var, däremot kommer jag mycket tydligt ihåg vad han sa:

”Att sova mellan träningspassen har samma effekt som doping.”

Gissa vem som från och med den stunden började “dopa sig”?  Var och varannan dag snarkade jag gott mitt på ljusan dag. Skönt var det och förbättrade resultaten gjorde det.

Det är nämligen under vilan, utanför träningspassen, som fysiken utvecklas. Hårt tränande personer behöver dock 1-1,5 timmes sömn, eftersom det är först under djupsömnen som utsöndringen av tillväxthormon tar fart på allvar och blodtillförseln till musklerna ökar.

Men små sovstunder gör gott även för icke-idrottare.

Dessutom behövs det inte timtals av sömn, tvärtom så räcker det med en kort slummer. Du har kanske hört talas om “power nap”; en liten blund nu och då ger mer energi och har en positiv inverkan. Inte bara på fysiken, utan den för med sig en rad hälsoeffekter även på det mentala planet. Tuppluren bland annat:

  • sänker blodtrycket

  • förebygger stress och utbrändhet

  • förbättrar minnet och inlärningen

  • höjer kreativiteten

  • får dig mer alert

  • gör dig snyggare!

I hopp om att den där sista punkten en vacker dag ska gå i uppfyllelse fortsätter jag desperat att ta min dagliga siesta närhelst jag har möjlighet till det…

Skönhetssömn har förresten att göra med att det är under sömnen som hudens celler reparerar och förnyar sig. Det finns även forskning som visar att man kan sova sig smal. Det beror på att för lite sömn påverkar ämnesomsättningen negativt samt leder till en obalans mellan hunger- och mättnadshormonerna, vilket triggar oss att äta mer. En middagslur kan alltså till och med hjälpa dig att gå ner i vikt.

Så ha absolut inte dåligt samvete om du gillar att ta en tupplur ibland. Om någon undrar vad du håller på med när du ligger där på soffan så kan du säga “stör mig inte, jag bantar”.

Under årens lopp har jag utvecklat en sovtalang som heter duga - kan i princip ta en power nap var som helst och när som helst, som t.ex. här innan festen ska börja.

Under årens lopp har jag utvecklat en sovtalang som heter duga - kan i princip ta en power nap var som helst och när som helst, som t.ex. här innan festen ska börja.

PS. För mig har små sovstunder på dagen enbart haft positiva effekter, men vanan lämpar sig inte för alla. Om du t.ex. lider av insomnia ska du vara försiktig med att ta tupplurer, eftersom de kan leda till ännu större problem att somna på kvällen. Läs mer t.ex. på Sleep Foundations sidor.