Så förändrar du ditt liv i år

Bättre kondition… Ett roligare jobb… Mer tid med familjen…

Alla har vi önskemål på vilka förändringar som ett nytt år bör föra med sig. Ändå brukar det sluta på samma sätt varje gång; vi har gått på i ullstrumporna i 365 dagar och förändrat… absolut ingenting! Och så har ännu ett jämntjockt år fladdrat förbi.

Jag utmanar dig att i år gå från tanke till handling! Att genomföra de där förändringarna du skjutit upp så länge!

Förändring börjar med insikt. Och insikt börjar i sin tur med reflektion. Så inled med en liten analys genom att svara på dessa 10 frågor.

Hjälpte övningen dig att komma fram till insikter? Föddes tankar om vad du vill (och inte vill!) göra de kommande 12 månaderna för att de ska bli så meningsfulla som möjligt? Bra! Nu kommer den verkliga utmaningen – att genomföra förändringarna!

Varför är det en så stor utmaning för oss människor att förändra saker i våra liv?

Svaret finns i våra hjärnor, som fungerar på samma sätt nu som på stenåldern.

  • För det första är våra hjärnor programmerade att spara energi. När vi ska göra saker annorlunda än tidigare så måste hjärnan skapa nya kopplingar, vilket den tycker är oerhört ansträngande. Därför försöker den in i det sista motarbeta förändringar.

  • För det andra är vi trygghetssökande varelser. “Man vet vad man har men inte vad man får” har du kanske hört sägas någon gång. Precis så går tankarna i vår hjärnkontor. Förändring skapar otrygghet, vilket skapar rädslor och därför står vi hellre ut t.ex. med en urusel arbetsplats än att söka oss till en ny.

  • För det tredje tar det tid att skapa nya vanor. Att bygga de där nya kopplingarna i hjärnan sker inte över en natt. Forskning säger att det tar ca 66 dagar för oss att ändra ett beteende och etablera en ny vana. Så om du t.ex. har avgett ett nyårslöfte om att börja gå på gym så behöver du göra det varje dag i drygt två månader innan hjärnan slutar göra motstånd och gymmandet blir till en rutin.

OK, så hur får vi hjärnan med på banan?

Du behöver övertyga dina små grå om att de har nåt att vinna på kuppen. De gillar att arbeta med bilder så gör det gärna visuellt. För mig fungerar det jättebra att göra en så kallad beslutsbalans:

Ta ett blankt papper och dra en lodrät linje i mitten. Som rubrik skriver du t.ex. ”Börja träna”. Skriv ner nackdelar i första kolumnen och fördelar i den andra. Det behöver förstås bli ett märkbart plus-saldo på beslusbalansen för att din hjärna ska tycka att det är värt att ge omställningen en chans. Den måste klart se vad vinsten blir och tycka att vinningen är tillräckligt attraktiv. Det avgörande är att du blir motiverad till att genomföra förändringen!

Förutom motivation så finns det en annan viktig sak som behöver uppstå.

Nämligen tron på att du klarar det. Ibland behöver man jobba en tid med sig själv för att hitta den där tron. Jag har bestämt mig för att genomföra en betydande förändring i mitt liv i år (mer om det senare). Det tog mig ett par veckor av intern dialog innan jag lyckades tysta den där inre kritiska rösten och hjärnan började tro på min förmåga att lyckas med omställningen.

Så låt detta bli året då du bryter gamla mönster och provar på nya saker – saker du drömt om och önskat. Trampar upp nya spår istället för att bara fortsätta lunka fram i de gamla. Går från tanke till handling.

Antar du utmaningen?

2210.JPG

Supertaggad inför det fräscha årets möjligheter!

10 frågor för ett bättre år

Nytt år, nya möjligheter!

Men innan du kastar dig huvudstupa in i det begynnande solvarvet, stanna upp en stund och reflektera över året som gått.

Ett årsskifte är nämligen ett förträffligt tillfälle att analysera bakåt för att få insikt i hur du ska planera framåt.

Och reflektion är nyckeln till insikt. Jag har gjort det nu i några års tid och kan varmt rekommendera, då det har fått mig att igångsparka både mindre och större positiva förändringsprocesser såväl jobbmässigt som privat.

Sätt dig bekvämt, ta fram papper och penna, häll upp ett glas vin eller en stor kopp té om du hör till dem som har en vit januari, blicka tillbaka på året som gått och ställ dig följande 10 frågor:

  1. Vad har jag lärt mig? (lista allt du kommer på, smått som stort – detsamma gäller förresten alla frågor)

  2. Vad är jag tacksam över?

  3. Vad har funkat bra?

  4. Vad har funkat mindre bra?

  5. Vad var bäst / mest givande?

  6. Vad var sämst / tog mest energi?

  7. Fanns det något jag ville göra men som inte blev av, och varför inte?

  8. Vilka personer har betytt mest för mig och varför?

  9. Vad vill jag ha MER av framöver?

  10. Vad vill jag ha MINDRE av eller göra annorlunda?

Det kan först vara svårt att komma ihåg allt vad som hänt under de senaste 365 dagarna. Själv tar jag ibland mobiltelefonens bildbank till hjälp och bläddrar igenom fotona från året som gått, det brukar sätta sprätt på minnet. Du kan också göra övningen tillsammans med någon annan, din sambo eller äkta hälft till exempel, så kan ni påminna varandra, eftersom man brukar komma ihåg lite olika händelser.

Hur gick övningen? Kunde du återuppleva lyckliga ögonblick? Varseblev du sånt som du inte varit helt nöjd med och vill förändra? Har du kanske varit med om nåt riktigt tråkigt som gett dig värdefulla insikter?

Så långt, så bra. Men nu kommer det svåra; förändring!

Nästa steg är nämligen att dra nytta av svaren du fick till att se över var och hur du kan växa som människa – och skapa en ännu roligare och bättre tillvaro detta år!

Jag återkommer till detta nästa steg inom kort, lycka till med reflektionen!

Amy canvas.jpg

Att coacha och föreläsa hör till de saker som gett mig mest energi det gågna året, vad är dina höjdpunkter?