Karriärtips: Så hittar du ditt drömjobb

Många i åldern 40-55 vill byta jobb (31%) men ytterst få gör någonting åt saken (10%), vilket i de flesta fall beror på att man helt enkelt  inte har en aning om vad man egentligen vill arbeta med.

Detta skrev jag om i mitt förra blogginlägg, och lovade plita ner lite tips på hur du kan göra om du hör till dem som går omkring och drömmer om en ny karriär.

Men först några ord om hur det kommer sig att det blir så. Att man förr eller senare börjar längta efter nåt nytt.

Förklaringen står att finna i vår inlärningskurva. I början av ett nytt jobb eller nya arbetsuppgifter är vi förstås noviser. Vi samlar information och lägger pussel för att förstå hur allting hänger ihop. Vi är förvirrade – men det känns spännande och är givande när pusslet växer fram bit för bit.

Denna fas tar i runda slängar ett halvt till ett år, varefter vi börjar uppleva oss som kompetenta. I och med det blir vi självsäkra och trygga i vår roll. I detta skede av inlärningskurvan är vi som mest engagerade och produktiva, ett läge som för de flesta pågår i två-tre år.

Stegvis glider vi in i den tredje och sista fasen – bemästring. Nu vet vi definitivt vad vi håller på med. Vi befinner oss helt och totalt i vår bekvämlighetszon, skickliga och kunniga. På toppen av inlärningskurvan brukar vi trivas högst i ungefär ett år. Sakta men säkert börjar vi dock få besök av Långtråkigheten. Efterom vi inte längre utvecklas inträder så småningom en känsla av enformighet.

I detta skede behöver vi hoppa till en ny inlärningskurva. Men vilken? Det är här som de flesta av oss kör fast. Att hitta sin nästa inlärningskurva är inte alltid så lätt.

Till all lycka så finns svaret i din hjärna. Ta fram papper och penna och påbörja en inre dialog:

  • Vad har jag gillat mest med de arbeten jag har haft? (Gå igenom arbetsplats för arbetsplats och skriv ner)

  • På vilket jobb var jag som gladast? Varför?

  • Vilken är min(a) största prestation(er) i arbetslivet?

  • Vad för slags team får mig att trivas allra bäst? Vilka värderingar ska teamet / arbetsgivaren ha?

  • Hurudan arbetsmiljö gillar jag?

  • Vad är jag bra på? (Skriv ner alla styrkor som du kommer på även om de inte har med arbetet att göra)

Förhoppningsvis ger denna självanalys några första indikationer på vad ditt drömjobb kunde vara. Andra saker du kan göra är att skaffa dig en mentor eller en karriärcoach. Att påbörja en ny hobby eller gå en kurs är också alltid bra. I bästa fall kan ett sidointresse leda till en ny karriär – såsom det gick för mig!

Min inlärningskurva började plana ut för ungefärligen ett år sedan.

För mig gav den inre dialogen snabbt utfall – jag vill jobba med människor. Det gör jag redan på fritiden då jag arbetar som mental tränare, vilket jag älskar. Så jag började drömma om en position inom HR. Tänk att få möjligheten att hjälpa personalen att må bra och trivas på jobbet...

Lättare tänkt än gjort. Men en dag uppenbarade sig rätt tillfälle och jag uttryckte min önskan till chefen. Den föll i god jord, tack och lov! En diskussion påbörjades, vilken ledde till att jag nu har bytt yrkesbana från marknadsföring till personaladministration!

En ny karriär behöver alltså inte alltid innebära att man måste byta arbetsgivare. Ibland kanske drömjobbet finns precis framför näsan.

Så om karriären har stagnerat, du inte utvecklas på jobbet eller drömmer om att göra någonting nytt och spännande – påbörja din inre dialog och därefter resan mot drömjobbet! Du har inget att förlora men allt att vinna!

Kan inte annat än att skina ikapp med solen av glädje och tacksamhet över mitt nya jobb!

Kan inte annat än att skina ikapp med solen av glädje och tacksamhet över mitt nya jobb!

Dags för en ny karriär!

För att vi ska trivas på jobbet behöver vi ett meningsfullt arbete. För att arbetet ska vara meningsfullt behöver vi ha lagom med utmaningar, trevliga arbetskompisar och en känsla av att vi är en del av någonting större som vi kan kontribuera till.

Men framför allt behöver vi utveckling. Att lära sig nya saker och uppnå personlig utveckling är enligt undersökningar den allra största motivatorn för de flesta i arbetslivet (se t.ex. “Mitt i karriären”-barometern).

Så även för mig.

Därför lämnar jag nu mitt jobb – trots att jag älskar det!

Här på bloggen får du, kära läsare, oftast följa mina funderingar och företaganden som mental tränare. Till vardags fylls mina dagar av helt andra sysslor, då jag jobbar som marknadsföringschef hos IT-distributören Pedab.

I 23 år har jag varit marknadsförare i IT-branschen. Denna roll gled jag in i av en slump, eller egentligen två (hur det gick till kan jag berätta mer om en annan gång). Som för oss alla så har yrket inneburit upp- och nedgångar, men på det stora hela har jag verkligen älskat mitt jobb!

Det sägs att man ska lämna festen när den är som roligast. Mitt uppe i en roll som jag har älskat så mycket så väljer jag nu att anta en kittlande utmaning att börja på ny kula och starta en fräsch yrkesbana.

Orsaken är inte att jag tröttnat. Orsaken är att jag behöver en rejäl knuff utanför min bekvämlighetszon.

Det har varit tryggt och skönt att syssla med bekanta, invanda arbetsuppgifter. Men nu är jag i behov av någonting nytt som får mig att växa som person, arbetstagare och kollega. Och det är utanför bekvämlighetszonen som man växer allra mest!

Det är lätt hänt att man stannar i sin Comfort Zone. Ibland är det helt rätt. Ibland är trygghet och stabilitet precis vad man behöver i livet. Oftast stannar man dock där av bekvämlighet eller av harighet inför vad det skulle innebära att ge sig ut på okända vatten.

Enligt “Mitt i karriären” -barometern önskar en tredjedel av alla arbetstagare byta arbetsroll men bara en tiondel aktiverar sig i saken. Den största orsaken till denna inaktivitet uppger de tillfrågade är att de inte vet vad de vill göra. Jag hävdar att den största orsaken är komfort. Eller att man helt enkelt inte tänker på att man inte behöver ta ett jättekliv och hamna utanför bekvämlighetszonen på en gång.

Vad var och en kan göra är att ta små små steg mot utkanten av zonen och börja utforska vad man skulle vilja göra.

Om du hör till dem som känner att karriären har stannat upp och att du behöver utvecklas, ge dig själv en vänlig liten knuff mot zongränsen. Sätt igång redan idag med att ta steget mot nya möjligheter! Anmäl dig till en kurs, engagera dig i ett nätverk, ta en mentor eller uppsök en karriärcoach…

Vilka arbetsutmaningar det är som jag ska ta mig an härnäst avslöjar jag i ett kommande inlägg, tillsammans med tips på vad DU kan göra om du längtar efter en nystart eller en förändrad karriär mitt uppe i livet. Så mycket kan jag avslöja att jag in…

Vilka arbetsutmaningar det är som jag ska ta mig an härnäst avslöjar jag i ett kommande inlägg, tillsammans med tips på vad DU kan göra om du längtar efter en nystart eller en förändrad karriär mitt uppe i livet. Så mycket kan jag avslöja att jag inte lämnar IT-branschen… Ej heller min arbetsgivare Pedab… Fortsättning följer!

Bra laganda vinner FM-guld!

I söndags var det stor handbollsglädje i min hemkommun då Kyrklätts IF:s C 03-juniorer blev finska mästare i handboll, både flick- och pojklaget.

Det var en rafflande finalhelg med mycket jämna matcher, åtminstone för killarnas del. Jag har haft glädjen att få jobba med och följa det fantastiska pojklaget. Vårt samarbete inleddes hösten 2016 och min första mentalträning med dem hade temat “laganda”.

Vi snackade då om “de fyra S:n” som kritiska framgångsfaktorer för att uppnå äkta teamkänsla:

  • Samhörighet

  • Sammanhållning

  • Samarbete

  • Stämning

Vi skapade också lagets gemensamma värderingar. Två säsonger senare fungerar laget enligt samma värderingar och har inte hellet tappat den röda tråden kallad laganda, utan kontinuerligt jobbat på att stärka den. Och det syns!

I fredags höll jag en mental peppning med laget inför finalerna. Efteråt kunde jag bara konstatera att killarna var redo – redo att kasta sig in i finalmatcherna medvetna om att de förberett sig så bra som möjligt både spelmässig och mentalt. Under vår session i fredags återkom de gång på gång till att det viktigaste är team spirit och att kämpa för varandra.

Denna fina inställning, lagandan och kämpaglöden, gav dem FM-guld!

Jag vill gratulera alla stronga juniorer till guldet och för att ni hela säsongen tränat, spelat och haft roligt i handbollens tecken! Ni visade minsann att ni har vuxit både utanför och på planen och att ni kan spela fantastisk handboll.

Även tränarna, lagledarna och alla andra som jobbat för laget ska ha en stor eloge! Era insatser är guld värda (bokstavligen! :) Det är oerhört glädjande att se hur långsiktigt juniorarbete ger ungdomarna rätt värdegrund och fina idrottsliga resultat på samma gång!

Härligt jobbat allihop och GRATTIS!

KyIF:s C 03-pojkar nådde sin målsättning att bli nr 1 för säsongen! Deras finska mästerskap är resultatet av många element, med bra laganda som den viktigaste faktorn, och några hemliga vapen...

KyIF:s C 03-pojkar nådde sin målsättning att bli nr 1 för säsongen! Deras finska mästerskap är resultatet av många element, med bra laganda som den viktigaste faktorn, och några hemliga vapen...